Hertog Jan*** – Brugge
Hertog Jan
Chef: Gert De Mangeleer
Be-Gusto guest editor “Dennis Valerius & Lazy Monday“
Noem het telepathie, noem het een voorgevoel. Een week voordat de derde ster werd toegekend aan het Brugse Hertog Jan planden we
ons reeds tweede bezoek aan dit restaurant. Met ongeloof in onze ogen lazen we in November de Michelin berichtgeving van ons computerscherm
in de wetenschap dat we onverwacht in een ‘driesterren’ terecht zouden komen. Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover……
Na een vloeiend onthaal door op-en-top-professional Joachim Boudens krijgen we een tafel met zicht op de keuken toegewezen. Voor een foodie als
mezelf is er niets zo spannend als het uitzicht op een goed geolied keukenteam in volle service. Prachtig om nieuwbakken driesterren chef Gert
De Mangeleer alle touwtjes strak in handen te zien houden. In volle concentratie wordt hier gedurende het volledige diner een ware topmatch gespeeld
met de chef als draaischijf achter de passe.
Over het eten waren we het allen meer dan eens…: ‘Dit is van zeer hoog niveau’. De Mangeleer etaleert zijn eigen stijl en serveert gerechten die een lust voor het oog én de smaakpapillen zijn. In zijn repertoire zijn geen fouten te bespeuren. Een aantal smaakcombinaties leiden hooguit tot een
verontwaardigde blik aan tafel. Tegelijk kunnen we ons afvragen of dit betrekking heeft op het gerecht of ons eigen, niet toereikende, vermogen om de smaak en foodpairing te definiëren.
Hapjes: Ganzenlever, cola, zoethout; aardappel, kerrie, maldon; zwarte olijf, kappers, hoevebrood; petit gris slakje, peterselie, look; varkenskop, mosterd, linzen; aardappel, koffie, mimolette
Avocado, tomaat & olijfolie:
Sint-Jakobsvrucht, kalfsmerg & aardpeer:
Langoustine, wortel & specerij:
Tarbot, zeetong, tomaat & citroen:
Carpentras truffel, varkenspoot & shiitake:
Challans eend, knolselder & pickles
Chocolade/hazelnoot/truffel; Citrus/sancho/hazelnoot; Koffie/anijszaad/passievrucht
Het all-in menu is een kostelijke grap maar geeft veel terug voor zijn geld. Mooie, niet allerdaagse grondstoffen worden gecombineerd met producten
uit de huis-tuin-en-keuken keuken. Dit in combinatie met wijnen van een uitzonderlijke kwaliteit levert het bewijs dat we in één van de beste huizen van
België mogen vertoeven.
Tot slot nog een woord van lof richting de ijverige sous chef ( ?) aan de warme kant, de soms iets té amicale ass. sommelier en de leerling die niets vermoedend
door ons op de korrel werd genomen. Komen we terug….? Misschien op de dag dat de Schweppes plaats maakt voor een tonic die dit gastronomisch niveau
eigenlijk vraagt.
Comments
3 Responses to “Hertog Jan*** – Brugge”Trackbacks
Check out what others are saying...-
[…] De nieuw gecreëerde score van 18,5/20 gaat ook naar Hertog Jan in […]
-
[…] Hertog Jan […]
Aah, wij konden die assistent somelier wel smaken, vriendelijk bazeke!