Hof Van Cleve*** – Kruishoutem
Hof Van Cleve: ‘Een puur natuur vegetarisch menu’
Chef: Peter Goossens
Onlangs bracht Peter Goossens in zijn boek ‘Passie voor product’ een ode aan de meesterlijke producten uit ons klein maar subliem gastronomisch land. Laten we dan ook al het gezever uit zijn privé sfeer aan de kant schuiven en koesteren dat Peter Goossens ons land een enorme culinaire rijkdom bezorgde. Ik herinner mij nog de pers statements toen onze number one op de prestigeuze ‘World’s 50 best restaurant’ lijst, van plaats 15 naar 42 schoof. Moeten we al niet beretrots zijn iemand in de top 50 te hebben? We spelen toch ook niet top 50 in elke sporttak!
Restaurant Hof Van Cleve is dan misschien geen nieuwe culinaire ontdekking meer, maar het is en blijft één van de culinaire parels van ons land. Dat blijkt ook uit de guide Michelin, waar Goossens al jaren de 3* in de wacht sleept en voor Gault Millau blijft hij de Belgische primus met 19,5/20.
Het online boeking systeem laat je toe om vlug beschikbaarheid te controleren en dit werkt enorm tijdbesparend. Op deze doordeweekse avond zit het eerste gedeelte van de gerenoveerde hoeve voornamelijk vol zakelijk cliënteel, een grote groep vult de andere vleugel van het restaurant. Mijn tafelgenoot besluit uit religieuze overwegingen voor het vegetarisch menu ‘Veld-tuin-bos puur natuur’ te gaan. Vegetarisch tafelen is tegen mijn gewoontes maar menig foodie vertelde mij dat je een top chef nog beter kan herkennen aan zijn vegetarische creativiteit. Een keuze die ik mij op geen enkel moment beklaagd heb. Bij de amuses laat de chef mij nog even genieten van enkele coquilages maar nadien trekken we ter ‘veld-tuin-bos’.
Amuse: scheermesjes & citrus
Amuse: gerookte makreel
Amuse: zee-egel, oester & waterkers
Amuse: paling & dashi, zeewier kroepoek
Amuse: gemarineerde groenten, curry & sesam
Komkommer, avocado, rode biet, limoen, picalilly & koriander; Mocktail van komkommer, appel & limoenschuim
Aardpeer, hazelnoot en kardemon. Stukjes aardpeer subliem gegaard in rode wijn en aangevuld met meerdere aardpeer structuren. Food is food zegt men vaak maar dit gerecht is werkelijk top.
Ajuin & sjalotjes met een diabolo saus, shiitake, kikkererwten en quinoa.
Pompoen ‘Muscat de Nice’, peterseliewortel, rode biet en rozemarijn.
Schorseneer, trompette de la mort, kastanje, mimolette, truffel & Cepes saus. Délicieux, een echt smaakbommetje! Te bedenken dat ik vroeger uren starend en met lange tanden voor een bord schorseneren in witte saus zat. Schorseneren en truffel gewoonweg zalig, wie heeft er nu nog vlees nodig?
Mandarijn, limoen, yoghurt en witte chocolade.
Crumble van appel
Jonagold appel, calvados, tonka ijs & amandelen
Kumquat
De alom bekende Vlaamse oliebollen
Friandises om af te sluiten
De kelner weet mij te vertellen dat enkele à la carte vegetarische gerechten het afgelopen jaar vervangen werden door dit menu puur natuur ‘Veld-tuin-bos’. Absoluut een schot in de roos! Dat het niveau van de bediening in restaurant Hof Van Cleve op champions league niveau speelt is reeds geweten door perfecte timing en professionele service. Voor speciale gelegenheden blijft deze idyllische hoeve in de Vlaamse Ardennen dan ook één van dé ‘places to be’ in ons rijke culi-landschap.
Be-Gusto
Hof Van Cleve Riemegemstraat 1, 9770 Kruishoutem TEl: +32 9 383 58 48 www.hofvancleve.com Zondag, Maandag & Dinsdag middag gesloten Be-Gusto score: 19/20
Comments
2 Responses to “Hof Van Cleve*** – Kruishoutem”Trackbacks
Check out what others are saying...[…] Beste Chef van België blijft Peter Goossens met […]
[…] Belgische 3-sterrentoppers, Hof Van Cleve-De Karmeliet & Hertog Jan, behouden hun elite status […]