Het Gebaar* – Antwerpen

Lunch-Lounge Het Gebaar: ‘Sweet memories van het peperkoekenhuisje’

Chef: Roger Van Damme

De introductie van Mr Roger Van Damme kunnen we kort houden, wie kent er namelijk niet de ‘sweet king’ van de lage landen. Van chef-patissier bracht hij het tot sterrenchef, van chef tot TV-goeroe. Het is niet dat laatste dat ons inspireert maar ik ben een ongelofelijke zoetbek. Een bezoek aan het Antwerpse walhalla van zoetigheden kan dan ook niet langer achterwege blijven. Restaurant Het gebaar is enkel open voor de lunch en voor zaterdagmiddag kan je zelfs niet op voorhand reserveren. De aanhouder wint en onze lunch seats staan klaar.

Het restaurant, gelegen in een peperkoekenhuisje, ligt aan de Antwerpse botanische tuin. Bij binnenkomst weten de stapels kookboeken die te koop worden aangeboden op de toog mij weinig te bekoren. De rest van het stijlvolle interieur ademt wel een zekere rust uit. De alombekende ‘Roger stem’ klinkt op de achtergrond en vooraan heeft zijn vrouw de teugels in handen.

Het Gebaar - Antwerpen

Het Gebaar – Antwerpen

Ik had verwacht dat we een soort van degustatiemenu zouden kunnen kiezen met de nadruk op veel desserts, er is echter alleen à la carte mogelijk en men adviseert één lunchgerecht en één dessert. Zoals vermeld serveert men hier op één bord evenveel bereidingen en technieken zoals je in een klassiek restaurant bij een voor- en hoofdgerecht krijgt. Aangekondigde wachttijd 50min.

Zoals te verwachten is het vers gebakken brood van uitmuntende kwaliteit. Als amuse serveert men een mousse van aardappel met een chutney van ui, broodkruim en crunch van olijf.IMG_2861

Mousse van aardappel

Mousse van aardappel

Ik laat mij verleiden door de zwezeriken. Krokant gebakken zwezeriken in combinatie met gebakken Sint Jacobsvrucht, jus van truffel, gehaktbrood, mayonaise van champignons en gemarineerde bloemkool. Inderdaad een hele boterham, vandaar dat we ook een uur wachten. De cuisson van de zwezeriken is perfect, de truffeljus subliem, de coquille lekker maar ik had er graag meer dan één gehad!

Zwezeriken-Coquille-Bloemkool

Zwezeriken-Coquille-Bloemkool

Er is iets te vieren en we laten ons dan ook verleiden tot een extra kaasselectie. Een selectie van Van Tricht en zoon. Dat kan nooit slecht zijn, weten we uit ervaring. We moeten jammer genoeg weer 50min wachten. Het gebruik van oortje en portofoon met discotheek allure in de bediening begint mij ook lichtjes te irriteren. Wat volgt is dan weer grandioos de moeite: Fourme d’Ambert, geitenkaasjes, brie en een kaaskroketje. In begeleiding amarant, parmezaancrunch, spongecake van parmezaan, vijgen, zuurdesem en jus van ui.

Kaasselectie Van Tricht

Kaasselectie Van Tricht

Alvorens we ons klaarmaken voor de finale, waar grootse scores verwacht worden, moeten we weer een klein uurtje loungen. Gelukkig is het er aangenaam vertoeven maar eigenlijk zijn deze wachttijden onaanvaardbaar. Ondertussen komen regelmatig nieuwe gasten binnen voor een koffie met dessert of pannenkoeken, want ook dat is hier mogelijk in de namiddag. Eindelijk krijg ik waarvoor ik gekomen ben, een dessert om nooit meer te vergeten. Botanique: een zoete tuin, opgebouwd uit melkchocolade en gecombineerd met hazelnoot, passievrucht, mango en limoen in diverse structuren. Ik vergeet per direct alles want dit is genieten van de bovenste plank! Aan de overkant komen Spectaculoos & Soleil op tafel. Nu weet ik weer waarom ik ervoor ijver om een full dessert menu te lanceren.

Botanique

Botanique

Spectaculoos

Spectaculoos

Soleil

Soleil

Niet alleen de gerechten op de mooie website getuigen van pure klasse maar ook op het bord zijn het ware schilderachtige kunstwerkjes. In de bediening vielen er wel een aantal steken en de timing was ook met vallen en op staan, maar dat tovert Roger dan weer weg met een dessert-swung.

De Dame blanche, die heb ik trouwens nog tegoed en mag ik dan ook duchtig pleiten voor een full menu of sweetness volgens het voorbeeld van ‘Espai sucre’ in Barcelona. Het TV geweld en de andere hypes, zal ik niet volgen maar voor deze desserts kom ik zeker terug.

Be-Gusto

Lunch-Lounge Het Gebaar
Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen
TEl: +32 3 232 37 10
www.hetgebaar.be
Zondag & Maandag
Enkel lunch, geen diner
Be-Gusto score: 16,5/20
Comments
One Response to “Het Gebaar* – Antwerpen”
  1. Pieter says:

    De zus gaf me een cadeaubon voor Het Gebaar. Heerlijk vooruitzicht, als ik het zo lees.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

  • Contact: frank@be-gusto.com
    Copyright © be-gusto.com / Frank Cops
    All Rights Reserved
    You may cite posts from this blog ('fair use') as long as you link to the source post and credit 'Be-Gusto'. UA-30762582-1
%d bloggers like this: