117 by Wout Bru – Antwerpen

117 by Wout Bru: “Wout Bru’s pop-up restaurant in Antwerpen”

Chef: Wout Bru

Ook sterrenchef Wout Bru volgt de stroom van vandaag en opende enkele dagen geleden een pop-up restaurant, geen sterrencircus maar toegankelijkheid voor iedereen. Voor dit verhaal van restaurant 117 – slechts 117 dagen open – koos Bru voor de Volkse Graaf Van Egmontstraat. De kempenaar uit Masterchef heeft zijn intrede op de Vlaamse buis al succesvol gemaakt en afgelopen zomer kwam hij even piepen in Antwerpen bij het slow food verhaal van ‘Vrienden van de smaak’.

Chef Bru moet enkel van Mei tot Oktober in de Provence het mooie weer maken en dit jaar kiest hij voor het modieuze Anvers in plaats van het mondaine Courchevel! Als locatie selecteerde hij in ieder geval een karaktervol, industrial look pand te midden van de bruisende buurt ’t Zuid in Antwerpen. Het restaurant waar vroeger Grand café Glenns was had het na overname conceptueel enorm moeilijk en de intrede van Wout & zijn masters zou wel eens een nieuwe start kunnen betekenen.D3A9161F-7492-4052-8756-C69DE2A7321F

Snel zijn is de boodschap want Wout zal –voorlopig- slechts 117 dagen in Antwerpen vertoeven en voor de opening werden al meer dan 6000 reservaties genoteerd. De Graaf van Egmonstraat was jarenlang mijn stek en we gaan dan ook met veel plezier een vleugje nostalgie opwekken, genietend van een nieuw culinair avontuur.

We krijgen een tafeltje vlak naast de glazen schuifdeur van de keuken en ik verheug mij dan ook op een avond vol actie van de chef. Bru staat wel op tafel maar in de keuken geen spoor te bekennen van de chef himself. Toch jammer dat zelfs de eerste dagen na lancering, waarin zo je naam gekatapulteerd wordt in de Vlaamse pers, de kookworkshops voorrang krijgen op het enorm Antwerps culinair potentieel.

Om een breed publiek kennis te laten maken met uiteenlopende smaken, wordt er gewerkt met diverse kleinere gerechtjes welke zorgen voor een zo breed mogelijke smaakervaring bij elk bezoek. De kaart heeft een ruime keuze met een 7-tal voorgerechten, 8 tussengerechten en 6 hoofdgerechten. Op de kaart geeft men advies om een 4tal gerechten en één dessert te selecteren. Afhankelijk van de productkeuze kom je zo ongeveer rond de 100€ per persoon zonder dranken. Prijzen onder sterrenniveau maar toch al aan de hoge kant, onze verwachtingen liggen dan ook terecht hoog.

Een amuse werd niet geserveerd? Het brood werd wel onmiddellijk stijlvol gepresenteerd.

117 by Wout Bru

117 by Wout Bru

Carpaccio van St. Jacobsschelpen, ganzenleverterrine, veldsla, verse truffel geraspt en een crème van noordzeekrab (23€)

Carpaccio St.Jacobsschelpen

Carpaccio St. Jacobsschelpen

Krokant gebakken kalfszwezeriken, slaatje van prinsessenboontjes, Parmezaan, Ibericoham & truffelvinaigrette (18€)

Kalfszwezeriken

Kalfszwezeriken

Lasagne van kreeft, tijmsausje en gekonfijte tomaat (22€)

Lasagne van kreeft

Lasagne van kreeft

Melkvarkentje krokant gebakken en geparfumeerd met rozemarijn & portosaus (19€)

Melkvarkentje

Melkvarkentje

Tarte citron “117” (12€)

Tarte citron '117'

Tarte citron ‘117’

De gerechten werden op een correct tempo geserveerd en het eerste gerecht – de carpaccio van St. Jacobsschelpen met ganzenleverterrine – zat vol intensiteit, karakter en was dan ook mijn topper van de avond. Later bleef ik een beetje op mijn honger. Toegegeven onze verwachtingen lagen hoog maar ook in de bediening te veel kleine foutjes van het bestek niet tijdig indekken, gerechten niet annonceren, geen wijn bijschenken en slagveld toiletten. De trein Bru lijkt onderweg van de Provence naar Antwerpen enkele schakels verloren te hebben. Van totale ontsporing echter geen sprake, het is er aangenaam vertoeven en zeker een pop-up verhaal waardig. Slechts 3 dagen na opening is enig krediet misschien op zijn plaats. De nieuwe grote fotodoeken aan de muur zijn zeker geslaagd en het restaurant straalt een typische Antwerpse bruisende sfeer uit.

Wil jij ook een poging doen om Master Bru te ontmoeten dan is snel boeken de boodschap, al vermoeden we dat ook deze kempenaar in navolging van Vikki Geunes ooit de final move naar Antwerpen zal maken. Culinair Antwerpen is er klaar voor!

Be-Gusto

117 by Wout Bru
Graaf van Egmontstraat 39, 2000 Antwerpen
TEl: +32 3.257.11.17
www.117bywoutbru.be
Dinsdag gesloten
Be-Gusto Score: 14/20
Comments
10 Responses to “117 by Wout Bru – Antwerpen”
 1. Sid Frisjes says:

  Menu dan toch redelijk prijzig? Lijkt me ook een gemiste kans van Bru om zeker in het begin niet aanwezig te zijn.

 2. Michel Colson says:

  Lekker gegeten, na de afgrijselijke inrichting van voorheen heeft het pand eindelijk de uitstraling die het verdient, timing verschillende gangen was perfect, sympa sommelier, 100€/pp apéro, pousse, 4-gangen etc incl, kortom; de moeite voor een bezoekje!

  • Millie says:

   De carpaccio van St. jacobsvruchten met terrine van ganzenlever is een ander gerecht geworden, zonder verwittiging. Dezelfde ingredienten werden geserveerd op een stuk tataki van tonijn en hiyashi wakame (niet zelfgemaakt), wat toch een heel overheersende en totaal andere smaak geeft dan beschreven op de kaart. Zeer spijtig want mijn tweede gerechtkeuze was tartaar van tonijn. Als ik dit had geweten, had ik wel iets anders genomen. Melkvarkentje en varkenspoot waren lekker, maar buikspek was extreem teleurstellend. Inderdaad, wijn niet éénmaal bijgeschonken. Sterprijzen, maar het leek eerder gaan voor snel geld van mensen “die er waarschijnlijk toch niets van kennen”.

 3. Sylvie Van de Leest says:

  Op deze druilerige zaterdagmiddag zeer fijn getafeld vandaag samen met grootouders en kinderen (8 en 10). Gerechtjes waren superlekker, wijn correct geprijsd. Bijzonder aangenaam dat ook de kinderen als echte gasten behandeld werden. Zij hebben dan ook met veel smaak van dezelfde gerechtjes gesmuld. Gastvrouw mevr Bru en chef Bru vormen een efficiënt team. Wij vinden het alvast fantastisch dat een dergelijk initiatief in Antwerpen plaatsvindt. Dikke proficiat aan het hele team!

 4. Thomas says:

  In het algemeen, en zeker in deze recensie, vind ik de gastronomische commentaar niet kritisch genoeg en de prijsgevoeligheid is afwezig. In Antwerpen betaal je makkelijk 100 pp voor matig eten, soms zelfs bij een lunch. In Brussel en vooral in Wallonië ben je voor een kwart minder geld driemaal zo goed gaan eten. Denk aan Kamo, BonBon, Li Cwerneu, Eau Vive…

 5. lindsey says:

  We hebben afgelopen weekend gaan eten bij Wout Bru, en het was super ! We werden persoonlijk ontvangen door de chef . Het eten was heel heel lekker, een culinair orgasme!

  En Wout zelf, kwam meermaals aan onze tafel om te vragen of alles OK was. Op het eind maakte hij de tijd om een losse babbel te slaan, omtrent roddels en pers, kinderen, de provence… Kortom, Wout is een hele sympathieke man!! Hij heeft er een super fan bij!

 6. Waldorf says:

  Gisterenavond gaan eten in de pop-up kroeg van Wout Bru. Wat een afknapper : veel drukdoend personeel maar bediening en service onder nul. Eén van de meisjes gooit een bord op tafel zonder ons zelfs aan te kijken ; wanneer we vragen welk gerecht dit is, zegt ze : “cabillaud”. Wij kijken elkaar vragend aan want dit stond niet op de kaart. Zij reageert : “du poisson” en vervolgens : “fish” en dan wijst ze naar een ander bord en zegt : “agneau” en dan “mouton” waarna ze zegt “je sais pas vraiment, je suis neuf ici” en trapt het dan af naar de keuken. Wij liggen ondertussen in een deuk van het lachen. Vervolgens vindt mijn schoonzus een plastiek sliert in haar gerecht en roept de garçon. Vervolgens komt Wout Bru, die de hele avond aan de tafel achter ons wijn zit te heisen, met de plastiek sliert en zegt beschuldigend tegen mijn schoonzus : “dit heb ik in 20 jaar niet meegemaakt en dit kan niet van ons zijn want dit is van een pakje Philip Morris (!?) en niemand rookt dat hier”. Waarop mijn broer terecht opmerkt : ” uw reactie getuigt van weinig klasse mijnheer, wij zijn tenslotte uw klanten”. Waarop de gefrustreerde kabouter Fout Bru, stampvoetend wegstapt al scanderend : “ik heb wel klasse mijnheer, ik heb wel klasse”. Waarop wij terug in lachen uitbarstten. De rekening was dan weer niet om te lachen : bijna €700 voor 5 personen. Conclusie : het eten was over het algemeen lekker ; 2 van mijn gerechtjes waren uitstekend, 1 was goed en 1 was gewoon. De bediening is ondermaats en de chef heeft niet begrepen wat service is. Wij hebben ondertussen zowat alle 2 -en 3 sterrenrestaurants in de Benelux en enkele daarbuiten bezocht, maar dit was veruit het ergste. Antwerpen verdient beter. Dus opdoeken die handel en terug up-poppen in Courchevel tussen de volgezopen Russen waar dit concept thuishoort.

  • Ronny says:

   Waldorf: Ik weet niet wat jij in gedachten had maar 117 is géén sterrenrestaurant. Wout heeft wel een ster, maar niet voor 117. Hij is een chef die mens gebleven is, wat ik persoonlijk erg in hem waardeer. Ik heb hem al meerdere malen gesproken en kan niks meer zeggen dan dat hij inderdaad geen gespeelde klasse heeft en zeker niet uit de hoogte doet, zoals andere chefs het wel doen. Maar moet dat dan? Moet je dan arrogant uit de hoogte doen om gewaardeerd en aanvaard te worden als sterrenchef? Ik vind het juist super dat hij niet snobistisch is en in een jeansbroek een praatje doet met de mensen. Zo moet het in mijn ogen. Gezelligheid, gemoedelijkheid, maar wel op quasi sterrenniveau eten. En in die zin kan ik me moeilijk voorstellen dat er écht plastiek in jullie eten zat. Als ze al roken in de keuken, wat volgens mij helemaal niet kan, want je kan er binnen kijken, dan gaan ze toch hun plastiekjes niet in het eten gooien? En als het dan gebeurt, zal iemand het toch wel zien? Maar ach, ieder z’n smaak. Ik heb lekker gegeten in 117. Enkel, daar moet ik iedereen bijvallen, de gerechtjes zijn écht klein. Ik verwacht geen steak van 300gr op m’n bord, maar een stukje speenvarken als hoofdgerecht mag meer wegen dan (ik schat) 40 gram. Verder prima!

 7. Myriam says:

  Goh, ben ik blij dat ik op het laatste nippertje nog geannuleerd heb (en wij in plaats daarvan bij Nuance zijn gaan eten). Al die 10/10 scores op Facebook maakten wij zeer wantrouwig en, volgens twee vriendinnen die er gegeten hebben, terecht. ‘Een restaurantfabriekje waar op een paar maanden tijd zo veel mogelijk geld moet worden verdiend’, noemde de ene vriendin het. ‘Het totale plaatje klopte niet’, zei de andere vriendin. En dat wordt hier dus nog maar eens bevestigd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 • Contact: frank@be-gusto.com
  Copyright © be-gusto.com / Frank Cops
  All Rights Reserved
  You may cite posts from this blog ('fair use') as long as you link to the source post and credit 'Be-Gusto'. UA-30762582-1
%d bloggers like this: